Tips, fakta och vägledning om tvättmaskiner

Billiga tvättmaskiner - fakta och tips

Tänk på en rad viktiga saker innan du bestämmer dig för att köpa en billig tvättmaskin. På så sätt kan maskinen hålla något år extra.

Det finns gott om billiga tvättmaskiner i prisklassen 3000-4000 kr. I enstaka fall går det att komma över en billig tvättmaskin för under 3000 kr, men då får man räkna med att det rör sig om ett utställningsexemplar eller udda märke som Beko, Ariston eller Indesit.

Köp billig tvättmaskin från en känd tillverkare

Du som väljer att köpa en riktigt billig tvättmaskin bör främst tänka på följande:

  • Billiga tvättmaskiner av okända tillverkare saknar oftast fullt utbyggt servicenät. Dessutom är reservdelsutbudet begränsat. Köp därför en billig tvättmaskin från en känd tillverkare, typ Siemens, Bosch eller Cylinda.
  • Se till att tätningslisten runt tvättmaskinsluckan sitter tätt från början – billiga tvättmaskiner har ofta problem med läckage pga. bristfällig tätning.
  • Kolla upp att tvättmaskinen är utrustad med från- och tillvattenanslutningar av standardtyp. En extra vattenslang eller anslutningsventil kan kosta flera hundralappar, vilket är mycket i förhållande till tvättmaskinens grundpris.
  • Köp hellre en billig tvättmaskin från en känd tillverkare med ett något sämre varvantal vid centrifugering än en okänd maskin med finare parametrar.

Billiga tvättmaskiner brukar vanligtvis vara utrustade med manuella programvred. På riktigt dåliga modeller händer det ibland att vreden fastnar under tvättförloppet. Märken som Siemens och Bosch brukar dock vara skonade från dessa barnsjukdomar.