Tips, fakta och vägledning om tvättmaskiner

Tvättmaskiner tvättprogram - fakta och tips

En tvättmaskin har vanligtvis ett antal standardprogram och några tilläggsfunktioner. Köp en maskin med minst en tilläggsfunktion – t.ex. snabbtvätt och fintvätt.

En tvättmaskin har vanligtvis ett antal grundläggande program, plus några extrafunktioner. De enkla modellerna erbjuder bomullsprogram och minst ett syntesprogram. Vanliga extraprogram är:

  • Skontvätt
  • Ylleprogram
  • Gardintvätt (större vattenintag)
  • Ekonomitvätt
  • Snabbprogram
  • Fintvätt

Vi föreslår att du väljer en tvättmaskin med minst ett extra tvättprogram.

Kontrollpanel på tvättmaskiner

Enklare modeller saknar digital kontrollpanel. Program och temperatur väljs istället manuellt. Tvättmaskiner med manuellt styrda program- och temperaturval är mycket billigare än maskiner med digital kontrollpanel. Tvättresultat och centrifugeringskapacitet behöver emellertid inte vara bättre på maskiner med mera teknik. Kontrollpanelen anger dessutom resttid och nuvarande tvättprogram. Displayen kan även ange om tvättmaskinen är trasig och om filtret behöver rengöras eller vattenledningen avkalkas.

Enkla tvättmaskiner robusta

Enkla tvättmaskiner med manuella vred betraktas i allmänhet som robusta. Vreden tar inte skada av att bli våta eller utsättas för temperaturvariationer, vilket gäller somliga displayer. Du som vill investera i en kvalitetsmaskin med mycket elektronik kan förslagsvis satsa på en Miele – denna tyska kvalitetstillverkare erbjuder vanligtvis 10 års produktgaranti.