Tips, fakta och vägledning om tvättmaskiner

Liten tvättmaskin - fakta och tips

Små tvättmaskiner är särskilt praktiska i lägenheter och sommarstugor. Toppmatade modeller erbjuder vanligtvis en bredd på ca 40 cm, medan de allra smalaste, frontmatade modellerna t.o.m. kan vara under 30 cm djupa.

Små, kompakta tvättmaskiner är särskilt lämpade för trånga utrymmen, typ sommarstugor och mindre badrum i hyresrätter. Den billigaste typen av smala tvättmaskiner är vanligtvis toppmatade modeller; en liten toppmatad tvättmaskin har vanligtvis en bredd på 40 cm vilket gör att golvutrymmet minimeras. Maskinen är istället något högre än en vanlig, frontmatad modell.

Begränsad tvättkapacitet i små tvättmaskiner

En toppmatad tvättmaskin har i regel något lägre tvättkapacitet än en frontmatad modell. I genomsnitt är tvättkapaciteten runt 4 kg i toppmatade tvättmaskiner, medan frontmatade modeller klarar ett till två kilo mer. En toppmatad tvättmaskin har vanligtvis något sämre torkkapacitet än frontmatade tvättmaskiner – detta med anledning av trummans konstruktion.

Smala forntmatade tvättmaskiner

Den allra minsta typen av tvättmaskiner – de s.k. mini tvättmaskinerna - är emellertid de riktigt smala, frontmatade modellerna. Tillverkarna Kenny och Candy är kända för sina smala tvättmaskiner med ett djup på ca 30 centimeter – det lilla djupet hämmar inte nödvändigtvis varvantalet vid centrifugering, men tvättkapaciteten hamnar däremot runt 3 kg i dessa smalmaskiner. Den enda nackdelen med de riktigt smala tvättmaskinerna är ett något högre inköpspris – till och med jämfört med standardmodeller. Men vad gör man inte för att slippa boka tid i den gemensamma tvättstugan?