Tips, fakta och vägledning om tvättmaskiner

Tvättmaskin frontmatad - fakta och tips

Frontmatade tvättmaskiner utgör en sorts standard och tillverkas i större utsträckning än toppmatade modeller. Av denna anledning kan man hitta många billiga tvättmaskiner av denna modelltyp.

Frontmatade tvättmaskiner utgör en sorts standard i djungeln av tvättmaskiner på marknaden. Över 90 procent av de tvättmaskiner som säljs i Sverige är frontmatade modeller. Man kan fråga sig varför – den toppmatade modellen har visserligen många fördelar, men fördelarna hos den frontmatade maskintypen tycks ändå väga tyngre, om man får tro konsumenterna.

Fördelar med frontmatade tvättmaskiner

Frontmatade tvättmaskiner har en rad fördelar framför toppmatade modeller. Följande brukar särskilt framhållas:

  • Större tvättkapacitet.
  • Mycket stabila tack vare lägre tyngdpunkt. Detta kommer särskilt till uttryck vid centrifugering.
  • Lägre pris än toppmatade modeller. Massproduktionen av billiga modeller som BEKO och Indesit gör att återförsäljarna kan erbjuda ett mycket lågt pris. Det går att hitta en billig frontmatad tvättmaskin för under 3000 kr.

Nackdelar med frontmatade tvättmaskiner

Följande nackdela brukar framhållas med frontmatade tvättmaskiner:

  • De upptar mer golvutrymme (vi måste också ta hänsyn till det faktum att dörren öppnas i sidled och därmed upptar ytterligare plats).
  • De är inte lika bekväma att mata som toppmatade maskiner – i den senare maskintypen kan man bokstavligt talat hälla i tvätten.