Tips, fakta och vägledning om tvättmaskiner

Tvättmaskiner test - fakta och tips

Du som står i begrepp att köpa tvättmaskin måste sannolikt studera ett antal tester. Läs dem noga – elförbrukningen hos en tvättmaskin påverkar t.ex. ditt liv i form av elräkningar och vattenförbrukning.

Tvättmaskiner omges ofta av ett hav av parametrar. Dessa termer kan vara mycket viktiga för dig, eftersom de är kopplade till torktid, elförbrukning och torkningsförmåga. Låt oss börja från förbrukningssidan.

Tvättmaskin tester av funktioner

Energieffektivitetsklasserna fastställs i enlighet med resultaten från tester av tvättmaskiner och deras förbrukning. Vanligtvis indelas tvättmaskiner i fallande ordning från A till G. Vissa tillverkare har infört klassen AA, vilket innebär en mycket låg förbrukning. Om siffrorna på elräkningen spelar roll för dig bör du välja en maskin med klass A. Värdena A-G baseras på det genomsnittliga antalet kilowattimmar per tvätt. Tänk på att en tvättmaskin i ett test kanske inte uppfyller alla dina krav – tester mäter t.ex. inte måtten på maskiner. Kanske får en viss tvättmaskin inte plats i ditt badrum? I så fall hjälper det inte att välja tvättmaskiner bäst i test.

Torkning av tvätt

Torkningseffekten, liksom tvätteffekten, brukar graderas från A till G. När vi talar om torkning av tvätt är den nära kopplad till centrifugeringshastigheten. Ju högre centrifugeringshastighet, desto torrare tvätt. Tillverkaren anger centrifugeringshastigheten i antal varv per minut. Toppmatade tvättmaskiner brukar ligga runt 800 varv, medan frontmatade vanligtvis har över 1000 varvs centrifugeringshastighet.

Tvättmaskiner – vattenförbrukning

Vattenförbrukningen varierar stort mellan tvättmaskiner. Många konsumenter – särskilt köpare som bor i lägenhet - har en benägenhet att strunta i vattenförbrukningen, eftersom obegränsade mängder vatten ingår i hyran. Ett standardmått för en tvättmaskins vattenförbrukning torde vara ca 40 liter/tvätt.

Maximal kapacitet hos tvättmaskiner

En tvättmaskins maximala tvättkapacitet beror vanligtvis på trummans storlek. Tillverkaren anger alltid tvättkapaciteten i kilo. De vanligaste modellerna har en tvättkapacitet mellan tre och sex kg. Ett fåtal tvättmaskiner stoltserar med hela 8 kg i tvättkapacitet. Kom dock ihåg att en tvättmaskin med denna kapacitet tar mycket utrymme.