Tips, fakta och vägledning om tvättmaskiner

Köpa tvättmaskin - fakta och tips

Du som funderar på att köpa tvättmaskin bör först bestämma dig för modelltyp. Behöver du en toppmatad tvättmaskin av utrymmesskäl eller en frontmatad maskin med bättre centrifughastighet och tvättkapacitet?

Behöver du en ny tvättmaskin, men är osäker på vilket märke och vilken modell du behöver. Ta ställning till följande parametrar innan du klipper till:

  • Tvättkapacitet. Du som bor ensam kan i princip klara dig med en liten minitvättmaskin, medan du som bor i storhushåll bör satsa på en tvättmaskin med fem till sex kilos tvättkapacitet.
  • Allergihänsyn. Du som har allergibesvär bör se till att köpa tvättmaskin med extra omsorgsfull sköljning. En extra sköljning är bra även för dig som bor i ett hushåll med mjukt vatten.
  • Storlek. I somliga fall kan du behöva tänka på tvättmaskinens storlek; bredd längd och djup. Kenny har en kompakt tvättmaskin som passar även i små badrum.
  • Centrifugeringshastighet. Centrifugeringshastigheten påverkar hur snabbt tvätten torkar. Ju fler varv, desto kortare tid tar det för tvätten att torka. Du som torkar med torktumlare sparar därför energi genom att tvättmaskinen har en hög centrifugeringshastighet.
  • Blir det billigare att handla tvättmaskinen online? Vad kostar transporten? En påtaglig nackdel med onlineköp är att prutmöjligheterna försvinner. Därför är det viktigt att priset är lågt från början.

Välj därefter märke och modell

Efter att du tagit ställning till ovanstående parametrar är det sedan dags att välja märke och modell. Du får räkna med att betala lite extra för en kvalitetsmaskin; men merkostnaden kan löna sig i längden. Om du tänker behålla tvättmaskinen en längre tid kan det vara värt att köpa en maskin från en känd tillverkare; då är det automatiskt lättare att hitta reservdelar.